
Questions and Answers 
New Final Rule Posted Friday, October 15, 2010 

   
Question: 

1. Do manufacturers still have to complete pricing agreements? 
 
Response: 
 The pricing agreements signed after issuance of the 2009 final 

rule will remain in effect when the 2010 final rule becomes 
effective December 27.  For drugs covered by an existing pricing 
agreement there is no need to execute new pricing agreements 
under the new final rule. 

 
 Also, the following statement previously posted on DoD's website 

remains in effect under the new 2010 final rule. It continues to 
apply to current and any new pricing agreements and states as 
follows: 

 
 Questions have arisen about the effect of Section VII.(f) of the 

pricing agreement template. Section VII.(f) provides: "Nothing in 
the Agreement shall be construed as a waiver or relinquishment 
of any legal rights of the Manufacturer or the DoD under the 
Constitution, the Act or Federal laws." The following will clarify 
the applicability of Section VII. (f). (The language of Sec. VII. (f) 
and the following statements may be included in a pricing 
agreement acceptable to DoD that is not the template for pricing 
agreements): 

 
1. Executing a pricing agreement does not waive a signatory 

manufacturer's right to challenge the validity of the Final Rule 
or DoD's right to defend the validity of the Final Rule; 

2. With respect to any prescription transaction (covered by the 
Final Rule) that occurs before the date that a pricing 
agreement is executed by a manufacturer and DoD, the 
executing of a pricing agreement does not establish liability to 
DoD and is not an admission of liability, or a waiver of any 
claim for monetary relief, by the signatory manufacturer 
concerning the transaction; and 3. With respect to any 
prescription transaction (covered by a pricing agreement) 
that occurs on or after the date that the agreement is 
executed by a manufacturer and DoD, all parties to the 
agreement reserve their claims as to the validity and 
enforceability of the provisions in the agreement. 

 



Question 
2. If a company wants to opt a product out, do they write a letter 

to TMA? 
 
Response: 
 Yes. See section 199.21(q)(3)(111)(C) of the rule regarding the 

voluntary removal, by the manufacturer in writing, of a drug 
from coverage in the TRICARE Pharmacy Benefit Program. 

 
Question: 

3. If a company wants to revise their current waiver/compromise 
request to a waiver of interest and penalties, is that acceptable? 

 
Response: 
 Yes. 
 
Question: 

4. When will waiver/compromise requests be addressed? 
 
Response: 
 TMA deferred action on the pending requests until the new final 

rule was completed. TMA expects to address the pending 
requests soon. 

 
 Manufacturers are free to submit revised compromise requests if 

they wish. 


