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SUBJECT: Use of Appropriated Funds to Purchase Food

The topic of the use of appropriated funds to purchase food at conferences,
mectings and other events continues to be a source of confusion within the Federal
Government and has been the subject of several recent GAO legal opinions. The purpose
of this memorandum is to provide information on the appropriateness of providing food
at Government expense during TMA conferences, meetings, and events. This guidance
does not address the purchase of food while in official travel status, which is covered by
the Joint Travel Regulation.

To avoid any possibility of misapplication of appropriated funds, TMA managers
must ensure:

o They are familiar with the legal and regulatory restrictions regarding the
purchase of food, and
. Any proposed use of appropriated funds to pay for food in conjunction with

conferences, meetings, or other events clearly satisfies all legal
requirements before any obligation is established.

However, this exception should apply very rarely because, in most cases, the cost
of conference space with food will not be competitively priced with similar conference
space without food.



The attachment provides more detailed guidance on when it is appropriate to use
TMA funds to pay for food. Any request for clarification or questions regarding this
issue should be directed to the TMA Associate General Counsel (Personnel and
Administrative) Mr. Paul Bley at (703)681-6012.

Major General, MC, USA
Deputy Director

Attachment;
As stated



ATTACHMENT

As a general rule, food is a personal expense and may not be purchased with
appropriated funds. There are very few and very specific exceptions to this general rule
that may apply regarding the use of appropriated funds to purchase food in the context of
conferences, meetings, and events.

Award Ceremonies. (Sources: 5 U.S.C. §§ 4501, et seq.; 10 U.S.C. § 1124; 64 Comp.

Gen 738 (1986)). Food may be purchased only if:

The award recipients are either federal employees or military members,
The award recipients are publicly recognized, and

The authorized agency official has determined that the food materially
advances the recognition of the recipient.

Cultural Awareness Ceremonies. (Sources: B-301184, Jan. 15, 2004). Food may

be purchased only if:

The food is part of a formal program intended to advance EEO objectives
and to make the audience aware of the cultural or ethnic history being
celebrated,

The food is a sample of the food of the culture and is being offered as part
of the larger program to serve and educational function, and

The portions and selection of dishes do not constitute a meal, for which
appropriated funds are not available under this exception.

Training. (Sources: 5 U.S.C. § 4101, § 4109; 10 U.S.C. § 2013; 39 Comp. Gen.
119 (1959); 66 Comp. Gen. 350 (1987)).

Appropriated funds may be used to cover food costs that constitute a non-
severable portion of the registration or attendance fee for a training
program.

For purposes of this memorandum, food costs are considered non-severable
if they are billed as part of the overall costs of the conference, and the
conference costs cannot be reduced by foregoing the food or by breaking
out the food costs as a separate optional item.

The cost of food provided at a training program conducted by the
Government is presumed to be severable because the Government is
responsible for arranging the program.

If food costs are a severable part of the registration fee, appropriated funds
are available for such costs only where necessary for the employee to



obtain the full benefit of the training. For example, where essential training
is conducted during a luncheon session, food may be provided at
Government expense. Simply labeling a session as a “training event” is not
sufficient; instead, the event must be a substantive program designed to
improve trainee and agency performance.

Conferences Sponsored by Non-Federal Entities — Non-Severable Fee. (Sources:
5U.S.C. § 4110; B-233807, Aug. 27, 1990; B-288266, Jan. 27, 2003; 64 Comp. Gen.
406 (1985)). DoD may pay or provide reimbursement for food purchased as a non-
severable, non-negotiable portion of a registration or attendance fee.

Conferences Sponsored by Non-Federal Entities — Severable Fee. (Sources: 5
U.S.C. § 4110; B-233807, Aug. 27, 1990; B-198471, May1, 1980; B-288266, Jan. 27,
2003; 64 Comp. Gen 406 (1985)). If the cost of food or meals is severable, then
appropriated funds are available funds only to extent:

. The expenditure is necessary to obtain the full benefit of the meeting or
conference,

o Meals and refreshments are incidental to the meeting or conference, and

o The employee cannot take the meals elsewhere without missing formal

discussions, lectures, or speeches that are essential parts of the conference.

Conferences Sponsored by DoD Where Food Creates No Additional Cost.
(Source: B-281063, Dec. 1, 1999)). Food may be provided at meetings sponsored by
DoD to discuss day-to-day operations of the Government, or other Government-
sponsored conferences, in situations where all of the following criteria are met:

o The meeting is held at an outside facility,

o The cost of the food is non-severable, non-negotiable portion of the cost of
the conference space, and

o The cost of the space is demonstrably priced competitively with facilities at

which food is not provided.

Conferences Sponsored by Another Government Agency. (Sources: 5 U.S.C. §
4110, B-198471, May 1, 1980; B-12882660, Jan. 27, 2003). DoD may pay for food for an
employee if the criteria for “conference sponsored by non-Federal entities - severable
fee,” above, are met and the meeting or conference involves matters of topical interest to
multiple agencies and/or non governmental participants.




Formal DoD Conferences. (Sources: 5 U.S.C. § 4110; B300826, March 3, 2005).
Food may be purchased only if:

o The conference is a formal conference with registration, a published and
substantive agenda, and scheduled speakers,

o The conference involves matters of topical interest to actual participants
from multiple agencies and/or non governmental participants,

o Meals and refreshments are incidental to the overall purpose of the formal
conference,

J Attendance at the meal or when refreshments are provided is important to

the host agency to ensure the attendees’ full participation in essential
discussions and speeches concerning the purpose of the conference, and

. The meal and refreshments are part of a formal conference that includes not
just the meal and refreshments and discussions or speeches that may take
place when the meal and refreshments are served, but also substantial
sessions apart from those at which food is served.





